To nie są zwykłe polędwiczki z kurczaka. Poznaj sekret ich obłędnej panierki

Dodano:
Chrupiące polędwiczki z kurczaka Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Te chrupiące kąski z kurczaka to ulubiony przysmak całej mojej rodziny. Soczyste mięso z obłędną panierką jest gotowe w kilka minut. Zapraszam po przepis.

Kiedy szukam pomysłu na danie, które zadowoli zarówno dorosłych, jak i dzieci, a przy tym będzie proste i szybkie w przygotowaniu, stawiam na chrupiące polędwiczki z kurczaka. Pyszne mięso zawsze znika w mgnieniu oka i idealnie sprawdza się jako danie główne, pyszna przekąska na co dzień oraz element imprezowego menu.

Jak przygotować chrupiące polędwiczki z kurczaka?

Przygotowanie chrupiących polędwiczek z kurczaka jest niezwykle proste i szybkie. Polędwiczki z kurczaka oczyszczam z błon, myję, osuszam oraz doprawiam. W tym momencie można zaszaleć, bo do delikatnego kurczaka pasują zarówno klasyczne przyprawy kuchni polskiej, jak i przyprawy orientalne.

Moja panierka uwzględnia mąkę pszenną, jajko, pokruszone płatki kukurydziane i bułkę tartą, „doprawione” aromatycznym dodatkiem, dzięki któremu proste danie ma wyjątkowy smak. Tym dodatkiem jest tarty parmezan, który nie tylko podkręca smak mięsa i panierki, ale także sprawia, że polędwiczki są bardziej chrupiące.

Sposób obróbki termicznej można dopasować do indywidualnych preferencji. Chrupiące kurczaczki smażę na patelni (na niewielkiej ilości tłuszczu), ale wyśmienicie smakują również upieczone w piekarniku oraz przygotowane w tradycyjnej i beztłuszczowej frytkownicy.

Przepis: Chrupiące polędwiczki z kurczaka

Soczyste i aromatyczne wnętrze tych kurczaczków kontrastuje z intensywnie chrupiącą, serowo-ziołową panierką.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
507 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g polędwiczek z kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz

Na panierkę:

  • 2 duże jajka
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki drobnej bułki tartej
  • 1/2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu

Dodatkowo:

  • 6 łyżek oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie polędwiczekPolędwiczki z kurczaka oczyść, umyj, osusz i oprósz z obu stron solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  2. PanierowaniePrzygotuj trzy talerze. Na pierwszy wsyp mąkę, dodaj przyprawy i wymieszaj, na drugim roztrzep jajka, a na trzeci wsyp bułkę tartą, płatki kukurydziane oraz parmezan i wymieszaj. Panieruj polędwiczki kolejno w mące z przyprawami, roztrzepanym jajku i bułce z płatkami oraz parmezanem.
  3. SmażenieRozgrzej olej i smaż polędwiczki partiami na złoty kolor. Czas smażenia to 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe polędwiczki odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Chrupiące polędwiczki z kurczaka podaję od razu po przygotowaniu.

Z czym podawać chrupiące polędwiczki z kurczaka?

Chrupiące polędwiczki z kurczaka doskonale komponują się z różnymi dodatkami. Często podaję je z m.in.:

  • purée ziemniaczanym i mizerią,
  • frytkami z ziemniaków lub batatów i sałatką Colesław,
  • kolorowym ryżem i marchewką po koreańsku,
  • smażonym ryżem z warzywami i sosem sojowym oraz pikantną surówką z kiszonej kapusty.

Na przekąskę i podczas różnych imprez serwuję chrupiące kawałki kurczaka w domowych bułkach maślanych z porcją świeżych warzyw, w plackach tortilli oraz z dodatkiem zimnych i ciepłych sosów np. sosu czosnkowego, sosu tysiąca wysp i sosu serowego.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...