To nie są zwykłe polędwiczki z kurczaka. Poznaj sekret ich obłędnej panierki
Kiedy szukam pomysłu na danie, które zadowoli zarówno dorosłych, jak i dzieci, a przy tym będzie proste i szybkie w przygotowaniu, stawiam na chrupiące polędwiczki z kurczaka. Pyszne mięso zawsze znika w mgnieniu oka i idealnie sprawdza się jako danie główne, pyszna przekąska na co dzień oraz element imprezowego menu.
Jak przygotować chrupiące polędwiczki z kurczaka?
Przygotowanie chrupiących polędwiczek z kurczaka jest niezwykle proste i szybkie. Polędwiczki z kurczaka oczyszczam z błon, myję, osuszam oraz doprawiam. W tym momencie można zaszaleć, bo do delikatnego kurczaka pasują zarówno klasyczne przyprawy kuchni polskiej, jak i przyprawy orientalne.
Moja panierka uwzględnia mąkę pszenną, jajko, pokruszone płatki kukurydziane i bułkę tartą, „doprawione” aromatycznym dodatkiem, dzięki któremu proste danie ma wyjątkowy smak. Tym dodatkiem jest tarty parmezan, który nie tylko podkręca smak mięsa i panierki, ale także sprawia, że polędwiczki są bardziej chrupiące.
Sposób obróbki termicznej można dopasować do indywidualnych preferencji. Chrupiące kurczaczki smażę na patelni (na niewielkiej ilości tłuszczu), ale wyśmienicie smakują również upieczone w piekarniku oraz przygotowane w tradycyjnej i beztłuszczowej frytkownicy.
Przepis: Chrupiące polędwiczki z kurczaka
Soczyste i aromatyczne wnętrze tych kurczaczków kontrastuje z intensywnie chrupiącą, serowo-ziołową panierką.
- Kategoria
 - Danie główne
 - Rodzaj kuchni
 - Międzynarodowa
 - Czas przygotowania
 - 10 min.
 - Czas gotowania
 - 15 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 - Liczba kalorii
 - 507 w każdej porcji
 
Składniki
- 800 g polędwiczek z kurczaka
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki
 - 1 łyżeczka wędzonej papryki
 - 1 łyżeczka ostrej papryki
 - 1 łyżeczka granulowanego czosnku
 - 1/2 łyżeczki tymianku
 - 1/2 łyżeczki oregano
 - sól i pieprz
 
Na panierkę:
- 2 duże jajka
 - 1/3 szklanki mąki pszennej
 - 1/3 szklanki drobnej bułki tartej
 - 1/2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
 - 1/3 szklanki tartego parmezanu
 
Dodatkowo:
- 6 łyżek oleju do smażenia
 
Sposób przygotowania
- Przygotowanie polędwiczekPolędwiczki z kurczaka oczyść, umyj, osusz i oprósz z obu stron solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
 - PanierowaniePrzygotuj trzy talerze. Na pierwszy wsyp mąkę, dodaj przyprawy i wymieszaj, na drugim roztrzep jajka, a na trzeci wsyp bułkę tartą, płatki kukurydziane oraz parmezan i wymieszaj. Panieruj polędwiczki kolejno w mące z przyprawami, roztrzepanym jajku i bułce z płatkami oraz parmezanem.
 - SmażenieRozgrzej olej i smaż polędwiczki partiami na złoty kolor. Czas smażenia to 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe polędwiczki odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
 
Chrupiące polędwiczki z kurczaka podaję od razu po przygotowaniu.
Z czym podawać chrupiące polędwiczki z kurczaka?
Chrupiące polędwiczki z kurczaka doskonale komponują się z różnymi dodatkami. Często podaję je z m.in.:
- purée ziemniaczanym i mizerią,
 - frytkami z ziemniaków lub batatów i sałatką Colesław,
 - kolorowym ryżem i marchewką po koreańsku,
 - smażonym ryżem z warzywami i sosem sojowym oraz pikantną surówką z kiszonej kapusty.
 
Na przekąskę i podczas różnych imprez serwuję chrupiące kawałki kurczaka w domowych bułkach maślanych z porcją świeżych warzyw, w plackach tortilli oraz z dodatkiem zimnych i ciepłych sosów np. sosu czosnkowego, sosu tysiąca wysp i sosu serowego.